Dag 15 - " Sår i ræva!"

Ny oppdatering fra havet der det meldes om bedre vær og såre romper. 

Været de har hatt de siste dagene har roet seg. Vinden blåser fortsatt i samme retning, men har roet seg og skal roe seg ytterligere de neste dagene. Båten fungerer som den skal, det eneste problemet er at de ikke har mer strøm. Dette skyldes at de benytter seg av solcelle-panel og at det de siste dagene har vært grått. Solen er meldt å komme tilbake, de ser ikke dette som et stort problem.

Verre er det med de såre rompene som virkelig plager dem begge to. De beskriver røde sår og flekker rompeballene, som da gjør det ekstremt vondt å sitte.  De forsøker å gjøre noe med dette kontinuerlig ved å pleie sårene, men beskriver det som en stor utfordring.

Ellers har de kommet inn i rutiner etter å ha hatt en kaotisk start med lekkasjer og dårlig vær. Rutinene består av å spise, sove og ro og det skjer ikke mye mer enn det om dagen.  Haien Harry, som er ca. 1 meter lang er fortsatt med dem og leker i blant med roret.  

 

 

Trond  vil også sende en hilsen til alle jobb. Han synes det er artig at de tar seg tid til å følge med det som skjer, savner dem og ser frem til å komme tilbake.

 

Update in english

The bad weather they have had the recent days has calmed down. The boat now works properly; the only problem is that they don’t have power. The reason for this is that they use solar panels and that the last few days have been cloudy. Sun is reported to come back very soon, so they do not see this as a big problem.

What is worse is their sore butts, which really bother them. They describe red sores and spots on the buttocks, which makes it extremely painful to sit down. They try to do something with this continuously by nursing the sores, but describe it as a great challenge. Otherwise, they have come into routines after having had a chaotic start with leaks and bad weather. The routines consist of eating, sleeping and rowing and there is not much more going on than this right now. 

 

Bilde fra starten  La Gomera

Oppdatering - Dag 14 - Mann overbord!

Her er dagens oppdatering fra en blid, spøkefull og fornøyd Emil:

Som tidligere meldt er været havet ganske heftig med store bølger og mye vind. I går skulle Emil dra inn et tauverk som henger bak båten. Trond sto ved bakluken og Emil sto ved åpningen til kabinen. Før Emil vet ordet av det slår en bølge han overbord og videre ut i sjøen. Trond fikk startet redningsarbeidet kjapt, og takket være fotlenken de hele tiden har seg fikk Emil lett tak i et tau og fikk videre heist seg opp i båten igjen. Dette viser at forhåndsreglene de tar er viktige og ikke minst fungere som de skal. Han melder for øvrig om helt greie vanntemperaturer :) 

Emil er ikke det eneste som har gått sjøen de siste dagene. Han melder også om at buksa hans (!) ,  chipsen og colaboksen hans forsvant i havet i gårDet toppet seg når tannbørsten til Trond datt over bord i morges da han sto å lekte seg med et kameraEllers er de såre rompene ille at de ikke helt vet hvor de skal gjøre av seg.Et artig skue i følge Emil. Videre kan han fortelle at de begynner å bli brune og at haien de har døpt Harry fortsatt følger med. 

Han vil også sende dagens hilsen til gjengen Lindorff som han vet følger med. Han setter pris det og tenker  dem

 

 

 

Update in english

Day 14 - Man overboard! 

As previously reported, the guys are experiencing strong winds and high waves at sea. Yesterday, Emil was pulling a rope when he was hit by a big wave that throw him overboard. Thanks to the fetter they always wear, Emil could easily catch a rope and be lifted onboard again. This shows that the precautions they have taken are important, and that they work properly.

 

Emil is not the only one who has fallen overboard the last couple of days. He also reports that his pants (!), chips and Coca Cola fell into the sea yesterday, and that Trond`s toothbrush fell overboard this morning. Otherwise, their sore bums are turning them desperate. A funny sight, according to Emil :)

Oppdatering - Dag 13

En liten update fra i går kveld. Det skulle være en del to, men denne samtalen kom ikke gjennom. Regner med de ringer til Christian eller meg i dag eller i morgen.

Fredag kveld blåste det enda mer opp med vind i godt over 30 knop og bølger 15 meter. Guttene var spente natten og tok alle forhåndsregler. Om natten er det helt svart og de ser bare skyggene av bølgene som kommer mot demDisse kommer også fra siden og slår over båten noe som har ført til at de har hatt det nokså vått.

De hadde en liten nedtur igjen lørdag med dårlig vær og store bølger. De oppdaget også at en av lukene var helt full av vann, tross av arbeidet de gjorde tidligere i uken. De stoppet båten og jobbet to timer med dette da været var sitt verste.   

 

Update in english

 

Friday night the weather turned even worse with winds well over 30 knots and waves as high as 15 meters. The boys were a bit nervous about the night and took all the precautions they could. At night, you can barely see the waves coming at you from every angle, which also makes it extremely wet.

The bad weather continued on Saturday. They also discovered that one of the hatches were completely full of water; despite the work they did earlier this week. Since the weather was bad and made it hard to make progress, they stopped the boat and worked on this for two hours, which hopefully fixed the problem. 

Oppdatering - Dag 12

Været hatt tatt seg opp, noe de betegner som det heftigste været de har hatt turen med mye vind og store bølger. Det har blåst i ca. 30 knop, noe som kan kategoriseres som stiv kulingDette går helt greit da det er medvind, men det påvirker fremgangen da det ikke er mulig å ro noe særlig. I natt la de ut drivankeret, noe som gjør fremgangen liten. Et drivanker kan betegnes som en liten ”fallskjerm” som henger etter båten og som kontrollerer farten i forhold til bølgene og sørger for bedre kontrollDa de tok av drivankeret surfet båten i 4-5 knop ved å kun styre med roret, noe som forteller at vinden er sterk.

Ellers melder de om at det er et  yrende dyreliv med fisker og fugler, og at haien er med dem fremdeles. Kroppene begynner å fungere, og de fokuserer å spise og drikke nok. Grunnet den kraftig sjøsyken til Emil har Trond måtte ro mye i starten og han begynner å kjenne det kroppen. Emil er fit for fight og kan bidra mer fremover! 

De er begge ved godt mot og er spente på de neste dagene med tanke på vær og vind 

 

Update in english

Day 12

The guys are experiencing bad weather, which they describe as the worst so far, with high winds and big waves. It has blown in 30 knots, which can be categorized as a stiff breeze. They are not worried, but it affects their progress. Last night they had to add a sea anchor, which can be described as a "parachute" that hangs behind the boat and controls the speed and provides better control in bad weather. 

Otherwise, they report that there is an exiting wildlife around the boat with fish and birds, and that the shark is still with them. Their bodies has begun to function, and they are focusing on eating and drinking enough. They are both in good spirits and are excited for the days to come.

Oppdatering - Dag 11

Grunnet lekkasjene som har vært et problem siden starten stoppet guttene alle fremdrift i to-tre timer i går for å arbeide båten. Dette gjorde det mulig å tømme lekkasjene i de lagringsrommene hvor vannet har fylt seg opp over tid. De forskalet også de stedene båten som de tror vannet kommer inn. Det er mindre vann i dag, noe som lover godt! I tillegg har de pakket om mat og diverse da noen av lagrene være tomme for å gi mulighet til å tømme vann 24 timer i døgnet.

Været er fortsatt fint og de har fått beskjed om at vinden de har nå vil holde seg frem til tirsdag. Dette lover godt da dette har ført til et høyere tempo de siste dagene. Det er et lite lavtrykk nord for dem, men dette vil ikke påvirke dem noen annen måte enn at store og lange bølger vil være gunstig for fremgangen.

De forsøker å få inn rutiner på søvn, mat og roing slik det opprinnelig er tenkt å skulle være uten andre elementer som forstyrrer. Dette jobber de fortsatt med, og forhåpentligvis blir dette bedre nå som de har fått reparert lekkasjene. Ellers melder de om meget vonde romper, noe de er spente på hvordan vil bli de neste ukene

 

Et bilde tatt fra en film som er lagt ut på Tallisker  sine nettsider. 

 

Dag 10

 

Dagens oppdatering fra gutter som melder om fint vær, hai, og fremgang  og som virker meget positive, motiverte og optimistiske:

Vi er dag 10. Dette har vært et  delmål siden start da den verste kneiken er over og vi vet hvordan kropp og hode fungere. Det er en liten drøm vi lever her ute med store opplevelser. Det har vært både oppturer og nedturer, men generelt helt fantastisk.

Det har vært en del utfordringer for flere andre båter i racet. En båt har trukket seg grunnet ekstrem sjøsyke, men andre har vært uheldig med tekniske ting og nær kontakt med hval. Vi holder derfor stort fokus sikkerhet og at ting skal være i orden. Lekkasjen vi opplevde i det ene lasterommet er ikke kritisk, men vi hele tiden være obs at båten er rett ved å balansereden motsatt fra der lekkasjen er og følge med andre mulige lekkasjer. Vi jobber med dette da en rett båt vil gjøre det mulig å opprettholde farten med de andre lagene, noe vi ser frem til

Det er masse dyreliv rundt båten med ulike fisker som hopper opp hele tiden. Det er mye fisk at vi har fått  oss en egen liten hai. Vi snart under båten for å fjerne alger som kan bremse farten, blir spennende å se om den fortsatt er der da. Den er heldigvis ikke stor.  Kroppene fungerer veldig godt, men vi begynner å kjenne de utallige gnagsårene som dukker opp over alt ganske godt. Dette gjør at vi ro mer eller mindre naken da friksjonen fra klær er gjør vondt verre. Vi prøver godt vi kan å holde kroppene ved like. Ikke minst å spise nok, noe som er en stor utfordring. Her har vi en jobb å gjøre fremover. Vi er positive og motiverte og ser frem til de neste dagene. Været er helt fantastisk og skal holde seg stabilt frem til søndag. Dette gir oss muligheten til å ro 50-60 nautiske mil i døgnet noe som vil gi stor fremgang.

 

De hilser også masse tilbake Radioresepsjonen. At de ble nevnt i sendingen i går synes de var fantastisk artig! De har naturlig nok ikke fått hørt det,  men hører podcastene sine hver dag og betegner det som dagens høydepunkt.

 

Oppdatering - Dag 8

God stemning: ”Vi ror jevnt! Vi har begynt natt til dag sju. De siste dagene har det blåst vår vei, og vi har hatt ganske heftig vind i ryggen! Ny personlig rekord og vi har vært oppe i 7,6 knop med god ”surf” bølgene, med en båt som ikke er bygd for hastighet er det veldig bra”. Som det kommer frem av beskjeden er det mye bedre stemning båten og gutta er optimistiske og i godt humør.

”De første 8 dagen har vært positive, vi har jo visst at de første dagene skulle være vanskeligst. Og selv om det har vært en enorm utfordring har det gått bedre enn forventet.” Dette er utrolig imponerende da ut ifra det de har rapportert er det mange som ville lagt seg i fosterstilling og gitt opp. Dette er et godt signal om at gutta har forberedt seg god psykisk.

Vi fikk været i rumpa som har gitt god fart. Den største opplevelsen er nattroingen, som de trodde skulle bli det trist og skummelt, men når man sitter alene båten i verdens største rom, i stummende mørke og en god surf med vinden i ryggen og du har Metallica eller Radioresepsjonen øret er det en enorm opplevelse. Den følelsen er utrolig. Emil og Trond har kjørt 4 og 5 timersskift UTEN problemer, som er fantastisk da de tidligere slet med 2 timersskift romaskin. De har fått i seg god næring og har holdt 2,8 knop i snitt. For å lette ytterligere ting, hiver ting de ikke trenger!

De har hatt ganske heftig vær tidvis. For to netter siden var det høye bølger at de ikke visste hvor de skulle ro eller hvor de hadde retning. De kastet ut drivanker, da ligger båten forholdsvis i ro, men den slår noe voldsomt og det er urolig i kahytten. Begge to legge seg inn og lukke døren under slike forhold. Med 32 grader i kupeen som er liten og fuktig, og i tillegg stue inn utstyr sammen med dem. Det gjør at de spoone en god del. Det rapporteres lite om hvem som er lille skje og store skje, vi får ha våre teorier.

har de rodd kontinuerlig og god surf i over ett døgn og de har dette været i 4 dager til.

Trond sender meldinger til Vidar som videresender til meg, da han er en av de eneste de klarer å motta meldinger fra.

Om det er noen trykkleifer og lignende folk bare tilgi da det skrives samtidig som jeg lytter til beskjeden:)