Dag 25 - Nyttårsaften og tøffe forhold

Gårsdagen begynte ganske heavy,  de måtte litt  i kjellern da forholdene var veldig tøffe. Alt kræsjet formiddagen, da de hadde salt overalt, stor bølger gjorde at bare det å bevege seg i båten var en jobb,  det samme gjaldt det å lage mat. De var uten strøm og vann, og fikk kun i seg kald joikapotetmos og olje de siste dagene. Alt var vanskelig og veldig tungt. Det er ingen krise da maten fortsatt smakte godt. Det lille de har av strøm holdt til 2 liter vann som skal til vasking, mat og skinnet de sitter .


Kuttet til Trond sliter med å gro, noe som gjelder alle sår. De er langt ute i turen og de første gnagsårene har først begynt å gro .


Dagen i dag har ting falt litt plass  og de har fått litt kontroll.  De har fått ringt litt hjem som er godt og tøft samme tid. De feiret med hver sin boks med halve fersken, skålte med ferskenjuice og spiste herlig potetmos og til og med smpågodt. Rart hvordan noe lite kan snu stemningen. Trond har observert et enormt stjerneskudd som sin egen lille rakett, over hele himmelen. Lengste stjerneskudd han har sett og en enorm opplevelse.


Essensen eav de siste dagene er ”ting man skulle gjort”. Den siste uken der det har vært vanskelig vær, det har vært vanskelig å ta vare kropp og båt. Vi koker opp inne i kabinen og glemmer å skylt av oss salt og behandle sår. Saltet ligger kroppen og gir forbrenning når solen står . Den er lett å glemme å holde ting ved like som tau ror osv.


opnsdag når det skal roe seg ned skal de får ordnet både ror ,baug og kroppen.


Nå kan vi faktisk begynne å bruke begrepet ”verdens tøffeste roløp”. Sannsynligvis filmet de på samme tid som svenskene gikk rundt. De fikk med seg noen av de samme bølgene på film. 15 - 20 meter høye som bryter på toppen. Det er skummelt og farlig, og vi fokuserer VELDIG på sikkerheten noe som tar på fordi man må være på hele tiden.


Vi synes det er UTROLIG synd at svenskene er ute, da vi har hatt god dilog med dem og satt stor pris på deres ”selskap” ute på havet. Begge to sender mange tanker og hilsninger til dem.


I dag har vi fått i oss ferskvann og mat – Trond fikk MnM i snackposen som var stor opplevelse!

Dagens hilsning går til Johanne Terese, som er gudbarnet til Trond og hadde bursdag i går 01.01, begge ønsker å gratulere henne med dagen og hun skal bursdagsgave fra Barbados. En ekstra hilsning til de to smurfene til Trond Anna og Selma Pedersen som er søskenbarna til Johanne.

Emil hilser masse til alle kjente! Det er hyggelig at de kommer i avisene og at folk snakker om dem!


English:
 

January 1st.  had a rough start  and the conditions were very tough. Nothing really went their way and they had salt everywhere, huge waves made everything difficult such as preparing food and fixing the boat. They were without electricity and water, and could only eat cold mashed potatoes in oil. What little they had of electricity gave about 2 liters of water  which was used to washing, food and soaking the heepskin they use for the seats.

Tronds cut is struggling to heal, as for all of their other cuts and bruises.

Things are looking a bit brighter today.  They could make phonecalls to family and friends. They celebrated New Years with a box with half the peaches each, toasted with the juice even had som candy.

The last week in which it has been difficult weather, it has been difficult to take care of their bodies and the boat.. Somwtimes they forget to wash of the salt wich can give bad burns when kept in the sun for too long.

On Wednesday it is supposed to calm down, and they  going to fix and clean up the boat and their cuts and wounds.

Now we can actually start using the term "world's toughest rowing race". We filmed the waves ate the same time as the Swedes had to quit the race due too huge waves. 15 to 20 meters high. It is scary and dangerous, and we focus on VERY safety which takes on because you have to be at all times.

Today we have in our water and food - Trond got MnM in the snack bag that was a great experience!


 

Dag 27 - Tøffe forhold

Grunnet dårlig forbindelse blir dagens oppdatering litt kort

”De siste dagene har vært veldig tøffe, og vi er begge litt nede i kjelleren og sliter med motivasjonen akkurat . Vi ser frem til onsdag da det forhåpentligvis snur. ”

Det tøffe været med mye vind og store bølger gjør livet havet nokså tøft akkurat . Gutten jobber , men opplever det som fryktelig krevende. De store bølgene gjør at båten hele tiden er i bevegelse, noe som gjør det vanskelig å ro. Dagen i går beskrives som sinnsyk og bølgene var grensen til det forsvarlige. Det gikk heldigvis greit, og roet seg litt i løpet av natten. Månen er også borte, noe som gjør det bekmørkt, det hele oppleves da enda mer kaotisk.

Bølgene skyller over båten og saltet skaper problemer. Emil sliter med eksem fra saltet hele kroppen. Saltet setter seg overalt og skaper sår i huden dersom det blir liggende. Det er dermed en jobb i seg selv å unngå dette. De melder begge at det tunge været er beinhardt og sliter kroppene, noe som gjør at de ikke fungere optimalt.

Fokuset ligger å komme seg trygt gjennom været da roing er umulig. De driver heldigvis lenger sør, som er retning de skal, men kommer seg ikke langt sør som ønskelig til 3.januar da de ikke får rodd noe særlig. Været er meldt å snu fra og med onsdag, noe de ser frem til.

 

Dagens hilsen går til Thomas Elmgren, det tredje medlemmet i Sønner av Norge. Thomas var med turen de gjorde sommeren 2008.  Les mer om den her. Emil og Trond vil ønske Thomas et fantastisk godt nytt år og ser frem til å se han når de er tilbake.

Ellers vil de også ønske alle andre som følger dem et riktig godt nytt år!

 

Bilde tatt før start

Dag 26 - Bølger høye som hus og bratte som fjell

”I går vi hval for første gang. Den var ca. 500 meter unna oss, likevel var den vanvittig storDen lignet en spekkhogger, men var blå i fargen. Det synet levde vi hele kvelden”

I natt  blåste været oppog morgenkvisten var vinden oppe i 30 knop. Bølgene de har hatt i dag har vært noe av det verste, om ikke det verste, de har opplevde hittil. Trond beskriver bølger høye som hus og bratte som fjell og forteller at de var litt skeptiske en stund. Mye av grunnen til det var at været kom nokså overraskende. De synes begge det var litt skummelt og er glad for at det har lagt seg utover dagen, meteorologen melder også at det skal avta ytterligere utover natten.

Bølgene fører til at det blir vann overalt, og dermed også salt. De vaske skinnfellene de sitter etter hvert skift og passe godt sår som blir forverret av saltet. Trond har fått et kutt etter at han var uheldig å falt dekk for noen dager siden. Såret er ganske dypt og er vanskelig å lege og holde tørt grunnet  saltvannet. I tillegg har han en vond som de en stund har mistenkt å være brekt da den er veldig hoven. Den er fortsatt øm, men det virker som det går bedre . Grunnet de store bølgene blir alt kastet rundt omkring og de har verken fått laget vann eller mat i dag, de har derfor kun spist tørrmat. De ser frem til roligere farvann som er meldt fra og med onsdag. Frem til da forsøker de  å ha is i magen, samt å bruke energien å ro, tenke sikkerhet og jobbe mot delmålet 3.januar

 

Dagens hilsen går til Erling- Frode Soligård og Hugo Øie. Dette er to personer som har betydd mye for den personlige utviklingen til guttene. De vil ønske dem begge et godt nytt år, og ser frem til å møte dem igjen når de er tilbake.

 

English

"Yesterday we saw a whale for the first time. It was approximately 500 meters away from us, yet it was huge. It looked like a killer whale, but was blue. A great experience that motivated us the rest of the night”

The weather turned worse Thursday night. This morning the wind was up to 30 knots and the waves were tremendous. It has calmed a bit down throughout the day, and will slow down further during the night, but they are facing bad weather until Wednesday.

The waves are causing problems in terms of the salt making their skin extremely dry and their wounds hard to heal. The salt sticks everywhere, which is a problem. Due to the large waves everything is thrown around in the boat and they have not been able to make water or food today, they are therefore eating dried food. They look forward to calmer weather, until then they try to use their energy to row and take precautions related to safety.

 

Dag 25 - Strømmen er tilbake

"Sola skinner og strømmen er tilbakedet er generelt veldig bra å ro Atlanteren akkurat . Flyvefisk har vi også sett, eksotisk for to gutter fra Norge."

De siste dagene har Emil og Trond vært strømløse, da overskyet vær har gjort det vanskelig å lade opp solcellepanelet. er solen tilbake og de har fått ladet opp nødvendig utstyr. Noe utstyr fusker litt, der i blant GPSen og kompasslyset. Dette er ingen krise, men i forhold til effektivitet roingen er det greit at dette utstyret er i tipp topp stand. Månen meldte sin tilbakekomst i går, og de fikk rodd litt i natt da den gir nok lys til å se konturer og lignende. Generelt sett er de veldig fornøyd med roingen det siste døgnet.

I dag har de en ”rydde og kaste” dag der målet er å lette vekten å båten. De vil da kaste det som ikke er nødvendig å ha med seg videre som plast, papir, metall og noe mat.    De jobber også med å sjekke at alt er som det skal, for å gjøre båten klar til den siste halvdelen av turen. 3.januar er som tidligere nevnt en merkedag. De regner da med å være 20 grader nord, med kursen rett over Atlanteren. Slik det ser ut vil de også være ca. halvveis og begynner å se mulighet til å presse total tid ned mot 60 dager.

 

Dagens hilsen går i dag til to ambassadører som har bidratt hvert sitt felt; Olaf Tufte og Marit Breivik. De berømte "Tufte-boxerne" sitter nesten samtlige roer som krysser Atlanteren denne gangen og de håper et bilde med alle når de er fremme.  Emil og Trond vil takke mye for støtten fra begge to og ønsker dem et riktig godt nytt år!

 

 

Update in english

 

“The sun is shining and the power is back - it's generally good to be rowing the Atlantic right now.”

Cloudy weather has made it difficult to charge the solar panel that is providing the boat with power. The last two days has been sunny, which has made it possible to charge up necessary equipment. They have however some difficulties with the GPS and the light on the compass. The moon made a comeback last night, which made it possible to row a bit also at night.

Today is a "clean and throw" day where the goal is to ease the weight on the boat. They will discard what is not necessary to carry on as plastic, paper, metal and some food, to make the boat ready for the last half of the trip expected to be starting around January 3.

 

 

 

Dag 24 - Fortsatt dårlig med strøm

Først og fremst en hilsen som ikke kom frem Julaften. Onkelen til Trond, Kjell, ble 60 år Julaften. Dagens hilsen går derfor til den sprekeste 60 åringen Trond kjenner og de sender begge alle lykkeønskninger fra Atlanterhavet.

Robsen is still alive”

 

Dagen i dag har vært relativt bra tross av litt vanskelige forhold. Bølgene kommer fra alle retninger noe som gjør det litt vanskelig å ro. Ellers er de ved godt mot begge to. I går hadde de en liten nedtur med litt ”kjefte- smelling”, ikke hverandre, men tingene rundt deriblant vannmaskinen som har ”divanykker” og kun fungerer når den selv vil. Ellers irriterer de selv litt over at de nautiske milene Talisker ikke stemmer helt overens med virkeligheten, da telleren her kun teller nautiske mil mot Barbados. Om de da kommer litt ut av kurs, som de har gjort de siste dagene ved å komme lenger nordvest, vil det derfor ikke stemme helt med tanke antall nautiske mil som faktisk er rodd. I dag er derimot humøret topp igjen.

Som tidligere meldt har de lite strøm om dagen, noe som påvirker roingen om natten. Uten strøm har de ikke lys på kompasset og da det ikke er måne om natten akkurat nå er det helt mørkt. De siste nettene har de derfor ligget i ro, passet på båten, men ikke lagt ut drivanker. Båten har da beveget seg i ca. 1,5 knop. Den 3.januar er det halvmåne og den 16.januar er månen igjen hel og de vil da ro så mye de kan om natten. Enn så lenge fokuserer de på roingen som skjer på dagtid.

Det går fort frem til 3.januar og de begynner å ane at denne dagen kan være dagen de er halvveis mot målet, da de da har vært 30 døgn på havet. De anser 60 døgn som en mulighet da den siste delen sies å  gå raskere, men de tar fortsatt et forbehold om 70 dager, og tar en nærmere vurdering etter hvert.

 

Sjekk forøvrig ut film fra de tre første ukene som er lagt ut her 

 

Update in english

Today has been relatively good despite some difficult conditions. The waves are coming from all directions, making it difficult to row. They are generally in a good mood, though they have had some problems with the water machine causing some irritation.

As previously reported, they have little power, which is affecting progress at night. Without power, they have no light on their compass and since there is no moon right now it`s completely dark at night. They are therefore focusing on making the greatest progress at daytime, and let the boat drift at night at approximately 1.5 knots. By January 3 the moon will return making it possible to increase rowing at night. 

 

Dag 23 - 3.juledag

"Dagens tema er at vi offisielt er tom for strøm"

Værmessig har vi 20 knop vind som blåser i vår retning sånn sett er det positivtLikevel har vi mangel sol som de har hatt drøyt den seneste uken og som er meldt de kommende dagene. Dette gjør at de sakte, men sikkert har gått tom for strøm. De har de siste dagene ligget langs en hårfin linje når det gjelder strøm i påvente av forhåpentligvis å mer sol. De har ladet alle det mest nødvendige av utstyret og skrudd dette av
Vannmaskinen har ikke vært oppe å gått noen dager de har kun 2 liter vann igjen. (De har selvfølgelig ballasten, men ønsker ikke å bryte inn i denne).
Vi har visst om det og tatt forhåndsregler, men været kan man ikke gjøre noe med, vi går noen spennende dager i møte. Værmeldingen er god vindmessig, men det hjelper ikke mye om de er uten elektrisitet og vann. Men de jobber med saken og holder oss oppdatert.

 

Rumpesaken:

Både Emil og Trond ha vært plaget med store gnagsår på rumpe og ballene.  I starten satt de med boxere og med dårlig vær, fuktighet og saltvann, ga dette store gnagsår de utsatte stedene. De satt med god padding på setene, så dette er ikke årsaken. Tils lutt kom det til et punkt det bare sa stopp. De har droppet alle klær og har vært bokstavelig talt naken i 2 uker. De ror på saueskinn som har vært dynket i ferskvann – men de er uten ferskvann fremover så de må finne en ny løsning på dette. De har hatt en sokk over understellet for å unngå sol og gnagsår – men dette har også gitt gnagsår slik at de har vært helt nakne i drøyt 3 uker nå. Bildene er av den ekstreme tiden – men det går bedre nå og de er på bedringens vei.

 

Dagens hilsning går til familien Johansen med Lilly, Hildegunn, Åshild og Trygve Johansen som de har fått hilsninger, støtte og hyggelige hilsninger fra.

Dag 22 - 2.juledag

2.juledag har vært rolig for guttene, i motsetning til hvordan det er her i Norge akkurat . De har hatt rolig vind, ca. 5-7 knop og rolige bølger. De har rodd bra det siste døgnet, og sier at natten har vært fantastisk med stjernehimmel og rolig sjø. I løpet av de neste dagene skal det blåse opp til 20-25 knop, og dette været er meldt å vare i en ukes tid. Selv om det blir kraftig vind er det også positivt da det blåser deres vei, noe som gjør at de vil komme lenger sør. I går krysset de 30 grader nord, neste mål er 20 grader nord, noe de regner med å gjøre før 3.januar. Dette punktet er som nevnt tidligere et delmål da dette er det sørligste punktet de skal før de følger Atlanterhavsstrømmen rett vestover mot Barbados. 

3 januar er også et mål i seg selv da de da er halvveis til 60 døgn. De begynner å ane muligheten for å klare turen over denne tiden, men tar ting som det kommer og haster ikke med noe. De vil ta en ny vurdering av dette når de er dag 30.Ellers har matlysten begynt å melde seg for alvor. Etter tre uker har kroppen sagt i fra at den trenger mer mat og de spiser godt begge to. Det er fortrinnsvis tørrmat det går i om dagen, og det største godteri-lagret spares til de kommer ned dag 60-70.

Det rolig været har gjort det mulig å gjennom båten, noe de gjorde i går. De har oppdaget flere lekkasjer. De er ikke store, men vann kommer inn og legger seg i bunn av enkelte luker. Dette er under kontroll og de bruker dagene til å gjøre båten klar for større bølger og mer vær.

 

Dagens hilsen går til familien Hofsli. Trond og Emil ønsker å takk Nina, Kristin, Ole Kristian, Aud og Torgeir for fantastisk støtte samt bidraget de har gitt ved å være ambassadører. Fortsatt god jul til dere alle sammen 

 

Update in english

The last couple of days have been good for the boys. The wind and sea are calm and they have made great progress. At night there has been calm sea with an amazing starry sky. Over the next few days the wind will blow up to 20-25 knots. This is positive to some extend since the wind blows their way, which means that they will get further south. They expect to reach the point 20 degrees north before January 3. At this date they have also been 30 days at sea, halfway to 60 days. They begin to suspect the possibility to make it to Barbados in 60 days, but take things as it comes according to weather etc. 

Otherwise, their appetite has made a comeback. After three weeks their bodies has clearly let them know that it needs more nutrition and they are both eating well these days.  Further, the calm weather has made ​​it possible to go through the boat. They have discovered several leaks. These are not large, but the water comes in and fills the bottom of some hatches. They have the situation under control and use the calm days to prepare the boat for bigger waves.