Dag 41 - Ro, spise, sove og navigere

”Det blir litt kjedelige oppdateringer for tiden da det ikke skjer mye mer enn at vi ror,men det er jo det som er vår oppgave her ute. Vi satser 50 nautiske mil om dagen, i går klarte vi 54. ”

Foruten å ro skjer det ikke mye mer enn at rutiner med mat og søvn opprettholdes, i tillegg til at de bruker litt tid justere kursen. Vinden holder seg stabil mellom 20-25 knop, noe som fungerer greit,  men om det begynner å blåse mer blir det mer kaotisk. Selv om vinden gir fart og gjør roing enklere, er det desto verre å holde seg i ro i båten da man blir kastet rundt hele tiden.  Alt oppleves som tungt, både å ro, spise og hvile grunnet dette. Månen er med dem et par netter til, og de satser å ro godt disse nettene for å klare målet om å stå land om 19 dager.

Dagen hilsen  går til Torstein ved Rema 1000 Olav Tryggvasonsgate, som har sponset godt som alle mat de har med seg. Torstein viste kanskje ikke hvor mye det egentlig var når han sa ja,  men det er noe av det aller viktigste de har med seg. Tusen takk for all støtte, en Atlanterhavshilsen kommer din vei!

 

 

 

Svar spørsmål fra Facebook

 

Spørsmål fra Mathias 6 år:

Hvorfor ror dere Atlanterhavet?

Hvis du mener Atlanterhavet fremfor andre hav er det fordi det er overkommelig og ikke minst er det enklere med tanke på logistikk. Det er ikke det største havet, men definitivt blant de tøffeste. Det ser vi med tanke på at det er en del båter som har måtte gi seg.

Har dere sett en blekksprut?

Det er et yrende dyreliv, men en blekksprut har vi enda ikke sett, bortsett fra en som var ca. 2 cm og kom opp i båten. Blekkspruten liker seg om natten, så det er kanskje derfor vi ikke har sett den. Vi har derimot sette flere hvaler, haien Harry og masse forskjellige fisker i alle mulige farger. 

 

Spørsmål fra Truls:

Hva savner dere mest om dagen?

Hva vi savner mest varierer fra dag til dag. Nå er alt i båten urolig, så da kan det være det å ligge helt i ro når man skal sove. Andre ganger kan det være melk, kald drikke eller varm mat. Generelt sett blir man veldig takknemlig for alle de tingene man tar for gitt hjemme, som det å kunne ta seg et glass vann fra springen, og ikke måtte lage vannet selv først. Mest av alt er det ikke materielle ting som savnes, men menneskene der hjemme.

 

Spørsmål fra Elsa

Hva drømmer dere mest om/ ser mest frem til når dere er tilbake?

Vi setter definitivt mer pris på enkle ting, og det å få lov til på å sove mer enn to timer om gangen blir for eksempel veldig godt. Det å kunne stå på grunn som står helt i ro. Ikke minst ser vi enormt frem til å møte de som står på land når vi kommer frem, det blir fantastisk!!

 

Vi tar gjerne i mot flere spørsmål så om du lurer på noe, smått eller stort kan du skrive det på veggen på Facebook eller sende en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

English

 

In addition to rowing it is not much more going on these days other then eating, sleeping and navigating. The wind is still steady between 20-25 knots, which works fine. If it picks up on the other hand, it can be more difficult to make progress as everything becomes more caotic. Although the wind provides them with speed and makes it easier to make progress, everything is caotic in the boat as they get tossed around all the time. Everything is perceived as difficult in these conditions: to row, to rest and to eat. They are still aiming for 60 days, and tries to row at leat 50 nautical mile each day, yesterday they made 54 and they are satiesfied with the porgress. 

Dag 40 - 1/3 igjen

"Vi er endelig kommet ordentlig i gang med roingen igjen, og har vært flinke og strukturerte de siste dagene."

Det ønskede været er endelig kommet og det påvirker roingen i en positivt retningMedvind i 20 knop og bølger gjør det lettere å ro, og de har fått lagt bak seg 50 nautiske mil i dag. Planen for de neste 20 dagene er å ro ca.  denne avstanden hver dag. Gjør de det vil de klare det g0 dager, med ankomst Barbados kvelden/natten. De jobber mot dette målet og håper været er med dem i dagene fremover.

Mentalt sett var dagen i går en liten utfordring, men dagen i dag har vært desto bedre. Trond måtte jobbe med hodet i går, og nedturene og oppturene avløser hverandre hele tiden. Ikke minst er det en opptur at det i dag kun er en 1/3 del igjen om alt går som planlagt. De har lagt bak seg 40 dager, og kan begynne å telle ned de 20 siste. I løpet av natten regner de også med å krysse grensen som markerer at det er 1000 nautiske mil igjen. Generelt sett synes de ting er veldig bra.

Ellers forsøker  de å bruke lite strøm de de ønsker å lade opp mest mulig. Blant annet bruker de vannet som ligger lagret i kjølen, i stedet for å bruke vannmaskinen. De har knapt brukt noe de siste dagene, og satser å lade et par dager til.

Dagens hilsen går til parken og  Lars og Kristian som er hjemme å passer huset.  Parkens medlem 1 og 2; en hilsen sendes dere fra Atlanterhavet. Kristian har meldt at han kommer over til Barbados, noe de gleder seg masse til

 

English

 

The desired weather has finally arrived and it affects their progress in a positive way. Tailwind of 20 knots and waves makes it easier to row, and they have been able to row 50 nautical mil today. To be able to reach their goal of finishing in 60 days, they need to row at least this distance everyday the next 20 days. They are aiming for this, and are hoping that the good weather will be with them for quite some time.

Some days are hard when it comes to motivation, and they had some problems with this yesterday. Things have been much better today. They are positive and are excited that it is only 20 days left. The countdown has definitely begun. 

Dag 39 - En traurig dag

De siste dagene har gått trått, vi har måttet ordne en del båt og hatt en del problemer.

Vi har  rodd bra siste døgnet og kommet et godt stykke. Likevel trenger Trond å jobbe litt med hodet og humøret i dag. Man har oppturer og nedturer og de hjelper hverandre og oppmuntrer hverandre hele tiden.


Har vært strålende sol de siste dagene, men ble vekket i dag tidlig av regn, kraftig lyn og torden. De skal 25 knop vind fra øst og nordøst de neste dagenedet kan være veldig positiv, de er spente om bølgene passer oss. Vi prøver å holde 50 nautiske dagen når vinden blåser riktig. Vi er veldig avhengig av vær og vind klart. Vi prøver fortsatt 60 dager selv om vi kommer et par dager over.


Har vært et lite spennende døgn der vi kun har fokusert roing. Vi får stor progressjon, men lite nytt å rapportere.


Dagens hilsning går til går til Mammut som har sponset guttene med klær til hele turen. De er helt avhengig av alt de har av klær, jakker, gensere og andre klesplagg og klærne fra Mammut har ikke sviktet. Tusen takk for en kjempefin støtte!

 

English translation will be posted tomorrow morning!

Dag 38 - Siste dagen med rolig vind ?

”Endelig har vi kommet i gang med roing igjen, etter noen dager med vind som har jobbet litt i mot oss. Vi har rodd greit siden i går ettermiddag, og båten fungerer bra”

Værmeldinger melder at vinden skal ta seg opp til 20-25 knop fra og med i morgen, og holde seg 7 dager fremover. Det gir muligheter for å opp farten litt, da det er medvind Njord er tung og massiv, og fungerer best i vind mellom 20-25 knop. Dager uten vind er det vanskelig å fart da det koster veldig mye å ro og kommer vinden over 25 knop er det vanskelig å holde kursen. Den neste uken melder dermed om perfekte roforhold, og de kan i teorien ikke bli bedre.

Målet om 60 dager står fortsatt, selv om de ligger litt etter skjerma med tanke på at de ikke har rodd noe særlig de siste dagene.  For å kunne utnytte de neste syv dagene maksimalt skal de bruke det neste døgnet på å gjøre klar båten for mye roing. Blant annet har det vært litt trøbbel med strømmen, men solen er tilbake og de satser på at det hjelper på. De har også fått ryddet en del og vasket i kabinen. Ellers er det et yrende dyreliv med et eldorado med fisker som svømmer langs båten. I morges så de også en hval ca. 100 meter unna båten. Været er godt og de koser seg.

Dagen hilsen går til Sissel, Ove, Kristina og Hanna Eriksen som følger tett med på ferden. Emil og Trond vil takk for brev fra hele familien, de har vært viktige oppkvikkere til tider. De setter stor pris på engasjementet og gleder seg til å se dere igjen.

 

 

English

 

The last couple of days have been slightly calm, without enough wind to make progress. Since the boat is so heavy it is hard to keep up the speed when they have calm winds. It is reported to blow up in a few days, to ca. 20-25 knots, which is perfect if the wind is blowing in the right direction, which it is reported to do. If everything goes according to the plan, they will have these conditions for about seven days.

They are still aiming for 60 days, but are facing the fact that it can be difficult since they have not been able to row the last couple of days. They are prepping the boat for the days to come, with better conditions. They have some trouble with the electricity, and are trying to fix this. Otherwise the wildlife is still exciting, with fishes around the boat and also the sight of another whale this morning. The weather is good, and they are enjoying themselves.

Dag 37 - En tur i vannet

”Natt til tirsdag var helt fantastisk. Vi har fullmåne og da det er rolig sjø ser man alle detaljer himmelen og havet – et helt fantastisk syn!”

Det er sol og rolig sjø om dagen, men den lille vinden som er jobber i mot noe som påvirker farten. Det blir utrolig tungt å ro, og de får ikke stor fremgang som de ønsker. De håper derfor litt mer vind snart, lenge det ikke er motvind. Noe som kan påvirke farten er at det gror under båten. Derfor har bunnsmøringen som vi skrev om i går vært viktig. I dag har de vært under båten for å skrape der det har vært nødvendig, fortrinnsvis noe skroget og roret. De fikk også skiftet ut en tau. Etter 36 dager i båten var det godt å komme seg ut i vannet, og en liten pause. De fikk også besøk av to sorte og blå klovnefisker og fikk filmet litt.  De har også sett en hval til i dag, men da mens de satt i båten.

De er det 37. døgnet, og går alt etter planen er det 23 døgn igjen. De innser at 60 døgn blir tøft da de ikke har fått rodd noe særlig grunnet vindforholdene de siste dagene, men ønsker fortsatt å ha det som et mål for å presse seg selv litt. Likevel er det gjennomføringen som er i fokus, ikke å presse dagene. De jobber med å komme seg lenger sør, slik at de havner i strømmen som går rett mot Barbados.

 

Dagens hilsen går til Sparebank 1 Midt-Norge som er en av hovedsponsorene. De har bidratt med ekstra midler den siste tiden, blant annet for å dekke noe av kostnadene til satellitt-telefonen. Bruken av denne koster mye, men er høyst nødvendig  da den brukes for å bli oppdatert værmeldinger og lignende . Sparebanken 1 SMN har også bidratt med midler tidligere til kjøp av båten, samt gitt guttene TÆL- stipendet. Tusen takk for hjelp og støtte, en hilsen sendes dere fra Atlanterhavet!

 

 

 

 

English

 

It has been sunny and calm sea the last couple of days, but a little breeze are making rowing hard as it works against them, and affects the speed. Something that may affect the speed as well is that it grows under the boat. To solve this problem they have to get in the water, and scratch this away, which they have done today. After 36 days in a small boat, it felt good to get in the water. They also got some company by two clown fishes.

They are now on the 37th day, and if everything works according to the plan, they have 23 days left. They realize that to finish on 60 days is going to be tough since the progress has not been optimal the last couple of days. However, they still want to have it as a goal to push them a little. They are now focusing on getting further south, so they end up in the stream that goes straight for Barbados.

Dag 36 - Selskap av en hval

”Vi har rodd i 35 dager, og har etter planen 25 igjen. Når Emil gjorde meg oppmerksom det fikk jeg en negativ følelse, det er rart med det, men vi har kommet godt inn i det at man bare vil fortsette å være tur. Vi sliter med strøm, kald mat og litt dårlig vær, men følelsen av å jobbe mot et mål er likevel uslåelig. ”

Dagen i går begynte som tidligere nevnt rolig, men tok seg opp med vind og regnvær. Det blåste fra alle kanter bortsett fra vest og de fikk ikke ledet båten dit de ville. I tillegg har de hatt problemer med kompasset. De har trodd at de har rodd sørvest, men i realiteten  gikk de nordvest i natt, altså litt tilbake.I dag har forholdene vært litt bedre, med pent vær, men fortsatt bris fra feil side og motvind som påvirker farten. De ønsker å ro ca. 50 nautisk mil hver dag, men ser at det er vanskelig dager som dette da båten er tung og det koster mye å manøvre den.  Det koster litt mentalt med slike dager, men de jobber godt med dette.

Selv om det siste døgnet værmessig har vært en nedtur kommer oppturene like fort.  I dag har de sett en hval, noe som var en gedigen opplevelse. Trond satt å rodde da det plutselig kommer en hval opp babord side. Den svømmer videre bak båten og styrbord side. Han roper Emil og de får tatt masse film og bilderHvalen er like ved båten og de ser den helt klart og tydelig. Den cruiser majestetisk i vannet og ser helt fantastisk ut. Med hvalen kommer det også en stim med fisker i alle mulige fargerog Barracudaer 1, 5 meter. Oppturene virker å være  store at de lett overskygger nedturene 

Det har vært noen spørsmål om bunnsmøringen båten. De kan fortelle at dette er en ny silikonbasert smøring som er levert av Inge ved Skipsmaling i Trondheim. Denne har fungert over all forventningen, og de har enda ikke måtte skrape bort noe under båten. De ser tydelig forskjell der det er smøring, og der det ikke er, for eksempel roret. partiene uten smøring har det satt seg litt, de planlegger en tur under båten i løpet av et par dager for å sjekke.

 

Dagen hilsen går til en av hovedsponsorene, Leo & Co. En Atlanterhavshilsen sendes Kjell og Bjarne. De har vært med helt siden starten og vært blant aktørene som har gjort denne reise mulig. Emil og Trond er veldig fornøyd med å ha dere med laget og takker mye for all støtte.

 

English

 


Yesterday started out as previously mentioned, with calm conditions, but then the weather blew up with heavy rain and wind from every direction except west, which is where they want to head. In addition, they have had problems with the compass, which made them believe the were going in the right direction, when they in reality went a little back. Today, things have been slightly better, with sun and good temperature, but still a breeze that affect the speed. They want to row about 50 nautical mils every day, but have to face that when the direction of the wind is like today, it is not possible.

Although the last day weather-wise has been tough they experience things that beat every negative feeling all the time. Today, this has been the sight of a huge whale, cruising along the boat. They saw it clearly, and describe the sight as fantastic. Along with it came fishes in every colour and also Barracudas. A great experience, motivating them for tougher days to come. 

Dag 35 - " Det heftigste regnværet vi har sett noen gang"

”Vi har endelig nådd delmålet vårt og  bikket 20 grader sør. Små ting blir store når man tenker de lenge, og det var en fantastisk følelse. ”

Dagen i dag startet veldig bra for guttene. Det var rolige forhold og de fikk rodd sørover og ikke minst nådd delmålet 20 grader sør. Plutselig, ut av ingenting, blåste det opp i ca. 25 knop med et heftig regnvær de aldri har sett maken til. Med været kom også torden og de beskriver det som en fantastisk opplevelse som var helt utrolig å se , til tross for at alt i båten er vått. Fukten setter seg over alt, også i kabinen. De fikk filmet det hele og tatt masse bilder som de gleder seg til å vise når de er tilbake.

Forholdene har blitt bedre i ettermiddagstimene, men det overraskende været beviser nok en gang at det er vanskelig å spå forholdene ute Atlanteren. Trond vurdere å skifte karriere til meteorolog for  Atlanterhavet da han mener det kun er  tipping og ikke krever mye kunnskaper. Ellers er de tomme for strøm for tiden da det har vært mye grått vær de siste dagene.

Dagens hilsen går til Silje Landevåg. Emil har en følelse av at hun har født babyen sin, er de spente om det er tilfelle 

 

English

 

Sunday started very well for the boys. They had calm weather and they were able to get further south, finally reaching 20 degrees, which they are very happy about. Suddenly, out of nowhere, the weather blew up with winds in ca. 25 knots and an insane rainfall and thunder, unlike anything they have ever seen before. They describe it as amazing to watch, even dough it left everything in the boat soaking wet. The weather has no cleared up, and they have better conditions.